Ingezonden brief “Goochelen met getallen”

Schets-bouwplan-opzet-CDA

Het CDA in Uitgeest pleit ervoor om op een locatie aan de Benesserlaan zesentwintig
tweekamerappartementen te bouwen voor jongeren. Aanleiding is een enquête onder jongeren en het feit dat een oud-collega aannemer van de heer Rodenburg zijn kinderen geen woning kunnen vinden in Uitgeest.

Het oog is gevallen op een ‘onbenut’ grasveldje achter de tandartspraktijk. Daar wil het CDA dus de jongeren in proppen.

De informatie, ten voordele van het plan, wordt flink gemanipuleerd. Een kwalijke handelswijze:

Zoals dat Uitgeest tweeëntwintig vierkante kilometer groot is waarvan zestien vierkante kilometer groen. En dat dat wel eens wat minder kan. Zestien vierkante kilometer klinkt wel heel erg groot. Waar zit dat dan? Juist, voor het gemak wordt het hele buitengebied daarbij gerekend. Natuurlijk, dat is ook groen, maar dat is gras voor de koeien.

Of dat het beoogde grasveld “2000 vierkante meter groot”, is. In werkelijkheid is het maar zo’n 1000 vierkante meter. Inclusief alle bomen en struiken hooguit 1800 vierkante meter. De aanwezige CO2-opslurpende begroeiing moet ieder geval plaatsmaken voor enkele appartementen. Wellicht ook de er langs lopende. 

En dan staat er niets over het feit dat de zesentwintig tweekamerappartementen, al dan niet met enkele driekamerappartementen voor “ouderen”, zeker 28 parkeerplaatsen nodig  hebben (Gemiddeld 1,1 auto per huishouden in Uitgeest. In de Koog zelfs 1,3 auto per woning). Dat zelf is al een oppervlak van minstens 360m2.  Plus een drie-laags flatgebouw? 

De beschikbare ruimte is nét even meer dan een kwart van een gemiddeld voetbalveld! Dan moeten het wel heel erg piepkleine appartementen worden. Zitten wij daar op te wachten? 

Maar… speelt er meer?

Wordt er misschien geanticipeerd op het gerucht dat de gemeente de tandartspraktijk en de aangebouwde woning in Uitgeest liever kwijt dan rijk is?  Want dat biedt voor het gemeentebestuur perspectieven voor woningbouw op veel grotere schaal. Wordt dit geheim gehouden?

Uitgeest staat voor een landelijk karakter met veel groen. Daar staat dit plan van het CDA haaks tegenover. Zoals iedereen weet, is groen bij uitstek een middel op de CO2 gehalte in de atmosfeer terug te dringen. Wij, als inwoners van Uitgeest, doen ons best om daar aan mee te werken. Dit plan van het CDA en het daarmee weghalen van veel groen is dat in ieder geval niet.

Overige online publicaties:

Geregistreerd onder I2020.0486 bij Gemeente Uitgeest. Reactie: 0

Facebookmail
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *