Jongeren vinden bouwlocaties in Uitgeest

Bron: Noord-Hollands Dagblad – Regiokatern Kennemerland

Het is nu wandel- en speelgebied, maar als het ligt aan de Jeugd- en Jongerenraad (JJR) in Uitgeest wordt het deels bestemd voor een vierhoog appartementencomplex: Haverkamplaan/De Darse in nieuwbouwwijk De Waldijk, circa 10.000 m2 gemeentegrond.

Het is een van de vijf suggesties die de raad doet in het recente eigen onderzoek naar de woonbehoefte van jongeren in Uitgeest. De enquête is ingevuld door ’maar liefst’ 337 dorpsgenoten onder dertig jaar, vooral jongeren tussen 20-25 jaar. Volgens Josephine Gilissen (23), sinds twee jaar JJR-voorzitter, komt het stuk op de agenda voor de gemeenteraad van 22 mei.

Bijna alle respondenten (93,1%) willen graag op zichzelf wonen in Uitgeest. Nog méér van hen (98,2 %) vinden dat daarvoor niet genoeg mogelijkheden zijn: te duur en te weinig huizen. Gevraagd naar geschikte bouwlocaties komen de meesten uit op ijsbaanterrein (53), gevolgd door stationsgebied, bibliotheek, dorpscentrum, Paltrokschool, kassen van Baars, de Kleis, de Koog en de Waldijk. De grote meerderheid (90,5 %) pleit voor hoogbouw (vanaf driehoog); een appartement heeft de voorkeur.

Naar aanleiding van de enquête stelden twee ervaren dorpspolitici van het CDA – Jack Zwarthoed en Wim Rodenburg – voor met een of meer JJR-leden door het dorp te fietsen langs mogelijke bouwlocaties. Dit leverde genoemde suggesties op.

Onbenut

Achter de tandartsenpraktijk aan de Benesserlaan ligt een groot ’onbenut’ grasveld van circa 2000 m2, door driehoog te bouwen ’kunnen er misschien wel 30 appartementen op’. De grond is van de gemeente, stelt de JJR. Wat ook zou gelden voor de circa 1500 m2 grote ’kale betonnen open plek’ tussen twee appartementencomplexen nabij de Vrede. Verplaatsing van het Hertenkamp naar het Huttenweekterrein levert bouwruimte op in het stationsgebied, terwijl het oude VVU-terrein – particulier eigendom en circa 12.000 m2 – ’ook een uitgelezen kans voor woningen’ is.

De jeugd- en jongerenraad van Uitgeest stamt uit 1997 en is daarmee ’de oudste van Nederland’, zo meldt de gemeentelijke website. Van de maximaal tien leden wordt binding met het dorp vereist (’geboren en getogen’), maar ze hoeven niet meer per se daar te wonen. Daartoe is volgens Gilissen de verordening onlangs gewijzigd. Zo woont de in Leiden afgestudeerde politicologe sinds vorig jaar in Heemskerk, in een maisonnette die haar vriend al had gekocht. Luke Ruijs (18), die vorige week met de twee CDA’ers fietste, wil in Amsterdam politicologie gaan studeren en woont nog bij zijn ouders in Uitgeest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *