Wonen voor jong Uitgeest

Bron: UitgeestOnline

*Column Marjolein Geldermans*

Nu mijn zoon, net 25 jaar en afgestudeerd, helemaal op eigen benen staat, blik ik onwillekeurig terug op mijn eigen jonge leven toen ik zo oud was als hij nu. Ik herinner mij goed hoe blij ik was toen het na jaren gelukt was een eigen betaalbare woonruimte in Amsterdam te bemachtigen. Eindelijk een plek waar ik mijn leven verder kon gaan opbouwen; idealen nastreven, werken, studeren, en de liefde ontdekken. Het Vondelpark werd mijn achtertuin. 
Mijn zoon woont nu in Haarlem, waar hij een woning deelt met vrienden, en wil verhuizen naar Rotterdam voor zijn werk als scheepstechneut. Maar een betaalbare woning vinden blijkt onbegonnen werk. Datzelfde geldt voor de jongeren in Uitgeest. Zij vertrekken naar omliggende dorpen of steden omdat er hier geen betaalbaar huis te vinden is voor hen. En dat terwijl jongeren zo’n  frisse energie kunnen geven aan het dorp. Met hun dromen, hun creativiteit, hun inspanningen om vriendschappen op te bouwen en te onderhouden, hun romantische idealen en hun gave om buiten de lijntjes te denken als het gaat om de leefbaarheid in Uitgeest. Dat wil je toch als dorpsbewoners niet verliezen? Dat moeten we koesteren; het is onze toekomst.
Deze mijmeringen gingen door mij heen toen ik door het dorp fietste. Ik zag lege panden, loze veldjes, treurige woonblokken. En bedacht hoe leuk het zou zijn om samen zo’n oud leeg pand op te knappen en met weinig geld om te toveren tot een gemeenschappelijke woonplek voor jongeren, en misschien ook voor ouderen, zodat er wat zorg voor elkaar kan zijn. Of op zo’n leeg veldje tiny houses neer te zetten. Van die piepkleine verplaatsbare huisjes waar alles in zit. Van de Jeugd- en Jongerenraad weet ik dat veel Uitgeester jongeren voor duurzaamheid zijn, dus het zou meteen een ecoproject kunnen worden. Of gewoon een leuk nieuw pand bouwen, als een soort studentenhuisvesting.
De gemeente heeft echter het plan opgevat te zorgen voor meer groen in het dorp. Natuurlijk, hoe meer groen hoe beter, maar het strookt niet met het creëren van woonruimte voor de jeugd. Tenzij we een beetje meer de hoogte ingaan. Er is al wat bescheiden hoogbouw in het dorp. Een verdieping erbij en je hebt leuke appartementen voor jong en oud. Want van doorstroming moeten we het niet hebben, die is er niet. Voorlopig lijkt er dan ook geen verbetering te komen.
Dus jongeren, kom op! Onderneem actie, want gaan zitten wachten tot de gemeente jullie huisvestingsprobleem oplost is net zoiets als wachten op het treinstation tot er een schip voorbij komt. Laat weten wat je wensen, je dromen, je idealen zijn, en wat je ziet als mogelijkheden voor jongerenhuisvesting in Uitgeest. En doe het snel want heel binnenkort is er een bijeenkomst van de “klankbordgroep” (gemeente, Jeugd- en Jongerenraad en Dorpsraad Uitgeest). Stuur via de website een mail naar de Jeugd en Jongerenraad: infojjruitgeest@gmail.com en/of naar de Dorpsraad Uitgeest: info@dorpsraaduitgeest.nl. Toegegeven, mailen is alweer een beetje ouderwets, maar wat moeten we zonder jullie frisse ideeën en mooie toekomstdromen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *