Containerwoningen – deel 4

schetsontwerp-1-benesserlaan-uitgeest

Onze vierde nieuwsbrief waarin wij de laatste stand van zaken weergeven. Uitdrukkelijk vragen wij U te reageren bij de gemeente op de plannen die onlangs openbaar zijn gemaakt.

Politiek & WOB

Het WOB-verzoek levert nog niets op. Wel vertragingstactieken. In augustus wordt er pas besloten óf en wàt wij te zien krijgen.

Via mail hebben wij leden van de gemeenteraad gevraagd om met ons in gesprek te gaan. Met de PU hebben wij gesproken. Uitgeest Lokaal en D66 wilden eerst wel, maar konden daarna geen afspraak meer maken. Een gesprek met Guus Krom van de Uitgeester Vrije Partij volgt binnenkort. Alle andere partijen hebben niet eens de moeite genomen om te reageren.

Dan weet U alvast waar U op woensdag 16 maart 2022 (niet) op moet stemmen!.

Het ‘Plan’

Martijn Knol van de BUCH schreef een brief met de stand van zaken. De voorkeur is uitgesproken voor een ontwerp van 20 woningen. Het is schandalig dat al onze aangedragen alternatieven volledig genegeerd worden.

Democratie

Onze mond viel daarna wijd open. Het besluit wordt straks niet genomen door de gemeenteraad, maar door wethouder Brouwer (PvdA). Het kan toch niet zo zijn dat één persoon over zoiets belangrijks beslist?
Zeker gezien het feit dat de Partij van de Arbeid niet eens deel uitmaakt van onze gemeenteraad.

Reacties

Via de website van de gemeente kunt U reageren. Doe dat alstublieft én voor 31 augustus. Neem suggesties van ons ons mee in Uw reactie.

  • Er worden toch nog flink wat aantal bomen gekapt. Ook om plaats te maken voor de 20 parkeerplaatsen.
  • Om het “rondje om de koog” te verleggen naar de sloot moeten er nog meer bomen gekapt worden.
  • Alle struiken en lage begroeiing moet verdwijnen om voor de woningen een doorkijk te creëren. Waar blijft het groen?
  • Het wordt allemaal wel heel erg klein. De studio is zo’n 25m2 groot, waarvan het woongedeelte maar zo’n 12m2 is. Daar staat ook het bed. De tweekamerwoning heeft van de 35 maar zo’n 15m2 leefgedeelte. De kamer thuis is wellicht net zo groot én gratis. Welke jongeren uit Uitgeest wil daar nu gaan wonen?
  • Onze kinderen en kleinkinderen kunnen in de buurt niet meer zelfstandig buiten spelen. Zeker nu de Kooglaan ingericht wordt als fietsstraat. Het woord fietsstraat staat weliswaar niet meer in het plan, maar de inrichting van de Kooglaan is exact hetzelfde gebleven.
  • Het dichtstbijzijnde veilige speelmogelijkheid is het Koogpark of straks de zogenoemde “ontmoetingsplek” bij de Jumbo. Daarvoor moeten zij straks de Benesserlaan, de geplande hoofdader en doorgangsweg van de Koog oversteken. Dat levert een uiterst onveilige situatie voor onze kinderen op.
  • Uitgeest staat al bijna onderaan op de 348e plaats van de 388 minst groene gemeenten in Nederland. Lokale politici schieten gelijk in een soort van ontkenningsfase en vinden dat de groenindex fout is berekend. Alle gemeenten zijn op dezelfde manier beoordeeld, dus hoe je het ook wendt of keert, de rangorde blijft gelijk.
  • De beoogde doelgroep voor de woningen is voornamelijk jongeren tot 23 jaar en eventueel starters tot 28 jaar. De jongeren uit Uitgeest hebben het eerste jaar voorrang op andere jongeren die zijn ingeschreven bij SVNK.

Dat woord “voornamelijk” is verdacht. De Tweede Kamer en minister Van Veldhoven (Wonen) zien de bouw van dit soort verplaatsbare, tijdelijke, huizen als een belangrijke en snelle oplossing voor het tekort van 315.000 woningen dat Nederland naar schatting kent. Vooral de zogenoemde spoedzoekers zouden daarvan moeten profiteren: gescheiden mensen, zwangere vrouwen, statushouders, arbeidsmigranten en daklozen. Over jongeren wordt niet gesproken.

Reageer NU!

Stuur alstublieft een bezwaar, reageer via de website van de gemeente. Meer is beter. Op zijn minst had men naar ons kunnen luisteren en ons niet voor een voldongen feit gesteld!

Hoe meer mensen reageren, des te meer kans maken wij. Vraag ook anderen te reageren.

Facebookmail
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *